142 bootvluchtelingen gered voor Kretenzische kust

Voor de kust van Kreta is een vaartuig met 142 bootvluchtelingen gered. De kapitein van de zeilboot waarin ze zaten, sloeg alarm toen het vaartuig water begon te maken. Het is niet duidelijk waar het vaartuig vandaan kwam.

De vluchtelingen werden in de haven van Ierapetra, in het zuidoosten van het eiland, aan wal gebracht. Ze kregen onderdak in een plaatselijke school. Onder de bootvluchtelingen waren heel wat vrouwen en kinderen. Niemand raakte gewond bij de operatie.

De kapitein van de zeilboot had vanmorgen in volle zee alarm geslagen via de boordradio. Een petroleumschip schoot het vaartuig te hulp tot de Griekse zeevaartpolitie de zaak in handen nam.

Griekenland is de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijke toegangspoort tot de Europese Unie. Gisteren haalde paus Franciscus, op bezoek op het Italiaanse eiland Lampedusa, nog uit naar de wereldwijde onverschilligheid voor het hachelijke lot van de bootvluchtelingen.