"De dotatie van koning Filip is een "compromis à la belge""

De regeling rond de dotatie voor koning Filip zit vol gemiste kansen. Dat heeft N-VA-Kamerlid Theo Francken gezegd in "De ochtend" op Radio 1. Hij is blij dat de koning voortaan btw en accijnzen zal betalen maar betreurt dat een personenbelasting of een bijdrage voor de sociale zekerheid uitblijft. Ook het feit dat de Civiele Lijst niet wordt bevroren, is Francken een doorn in het oog.

Gisteren raakte bekend dat koning Filip jaarlijks zo'n 11,55 miljoen euro uit de Civiele Lijst zal ontvangen om zijn functie als koning uit te oefenen. In tegenstelling tot zijn vader en alle andere voorgaande koningen der Belgen, zal Filip wel btw en accijnzen moeten betalen. Dit betekent dat het staatshoofd voor het eerst in de geschiedenis van ons land belastingplichtig wordt.

"Dat is een goede zaak", zei N-VA-Kamerlid Theo Francken daarover in "De ochtend". "Anderzijds is het opnieuw een compromis à la belge."

"Het blijft een kleine stap"

Volgens Francken zit de regeling rond de dotatie vol gemiste kansen. "De nieuwe koning zal nog steeds geen personenbelasting of bijdrages voor de sociale zekerheid betalen", klonk het. "Ook de Civiele Lijst wordt niet bevroren. Nochtans was in het regeerakkoord afgesproken het bedrag bij een troonswissel vast te leggen."

"Het blijft een kleine stap. De koning zou nog meer inspanningen kunnen leveren, zoals andere Europese koningshuizen doen." Zo haalde Francken de kosten aan die het ministerie van Binnenlandse Zaken bovenop de Civiele Lijst betaalt.

"Waarom zijn niet gewoon àlle kosten in de Civiele Lijst opgenomen? Op die manier zouden ze totaal transparant worden voor het parlement. Ook dat is een gemiste kans."

Eedaflegging

Nog volgens Francken hakt de N-VA vanavond de knoop door over de samenstelling van de delegatie die de partij naar de eedaflegging van koning Filip stuurt. "Dat zal volgens een objectief criterium gebeuren."

Hij betwijfelde dat de burgemeester van Antwerpen en N-VA-voorzitter Bart De Wever deel zal uitmaken van de delegatie. "Als burgemeester van Antwerpen heeft hij vast andere zaken aan zijn hoofd."

Beke: "Rekenhof zal meer controle uitoefenen"

Wouter Beke verdedigde de belasting die de koning binnenkort op zijn dotatie moet betalen. Dit is het begin van meer transparantie, ook wat betreft de werkingsmiddelen, zei de CD&V-voorzitter in de marge van de Comori, de groep die de zesde staatshervorming uitwerkt.

"Het kernkabinet heeft daar een beslissing over genomen. De koninklijke familie zal belastingen betalen, btw en accijnzen, wat nu niet het geval is. Ook dat hebben we in die hervormingen voorzien: het Rekenhof zal de werkingsuitgaven controleren en bekijken wat de leden van de koninklijke familie spenderen."

lees ook