"Kris Peeters en Mark Rutte, dat werkt"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft in Houston, Texas een eerste en positieve balans opgemaakt van zijn eerste gezamenlijke economische missie met zijn Nederlandse collega Mark Rutte. "We hebben de Deltaregio op de kaart gezet", aldus Peeters die niet karig was met complimenten voor zijn collega Rutte. Toch is Peeters zich naar eigen zeggen ook bewust van de waarschuwingen over de Europese concurrentiepositie in de chemische sector.
Peeters en Rutte schudden elkaar de hand in The Petroleum Club of Houston.

De tweede dag van de missie bracht de delegatie onder meer naar de Petroleum Club van Houston. De Texaanse hoofdstad is dé Amerikaanse hoofdstad voor wat betreft oliehandel. Ze kregen er een hartelijk onthaal, maar ook een duidelijke waarschuwing, onder meer over het concurrentievermogen van de chemische bedrijven in Vlaanderen en Nederland.

De VS staan immers een stuk verder in de ontginning van het bij ons omstreden schaliegas. Maar in Nederland zijn de politiek en de publieke opinie erg verdeeld, zeker na de recente aardbevingen in Groningen, de provincie waar schaliegas ontgonnen wordt.

"Om Europa als investeringsmarkt aantrekkelijk te houden, zijn maatregelen nodig", klonk het. Aan Vlaamse kant wordt gedacht aan het gelijkschakelen van de Amerikaanse en Europese regels. Rutte stemde in en zei dat de opeenstapeling van regels de investeringen niet mogen tegenhouden. Hij waarschuwde echter dat hij op het vlak van veiligheid geen enkele toegeving te zullen doen.

Mogelijke Europese initiatieven in dat verband zullen op 8 oktober besproken worden tijdens een Vlaams-Nederlandse topontmoeting. Ook eventuele nieuwe Vlaams-Nederlandse missies zullen dan besproken worden.

"Grote groep maakt indruk"

Over het succes en de meerwaarde van een gezamenlijke missie lijken alle deelnemers het immers eens. "Er is met Mark Rutte een uitstekende dynamiek. Kris Peeters en Mark Rutte, dat werkt", zei Peeters. "We mogen elkaar graag", beaamde Rutte.

"Het maakt echt indruk als je met zo'n grote groep aanwezig bent", aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). "Ik denk dat alle reserves die er op voorhand nog waren, met deze missie weggenomen zijn. Ook de bedrijven vragen dat het niet om een eenmalig exploot zou gaan." Aan de eerste Vlaams-Nederlandse missie namen 125 zakenmensen van ruim 90 bedrijven deel. Aan Vlaamse zijde leverde de missie vier contracten op.