"Was dat L/R-grapje nu echt nodig?"

Een dag na de dodelijke vliegtuigcrash in San Francisco koos de Chicago Sun-Times voor een titel die niet bij iedereen in goede aarde valt. De krant had het over "Fright 214", een verwijzing naar het vluchtnummer van het neergestorte toestel. Maar omdat het om een Aziatische vliegtuigmaatschappij gaat, zien sommigen er een vorm van racisme in.

De krant zou met andere woorden inspelen op de veelgehoorde grapjes over Aziaten die problemen hebben om de letter "r" uit te spreken zoals u en ik. Geconfronteerd met de kritiek beweert de hoofdredacteur van de krant geen bijbedoelingen te hebben met de titel. "Het was allerminst onze bedoeling om een stereotiep beeld te schetsen van Aziaten", beweert Jim Kirk. "Mochten we iemand beledigd hebben, dan bieden we onze verontschuldigingen aan."

De Aziatische Amerikaanse Journalisten Associatie (AAJA) geeft de krant het voordeel van de twijfel. "Al benadrukken we wel dat die titel bijzonder ongelukkig gekozen is." Nog volgens de AAJA had een redacteur moeten zien dat er iets fout was met de titel. "We schrijven het probleem dan ook toe aan een gebrek aan multiculturele kennis van de redacteurs."

Phil Yu van de blog "Angry Asian man" is nog steeds misnoegd, ondanks de excuses van de krant. "Het getuigt van een extreem gebrek aan smaak. Hadden de journalisten werkelijk niets beter te doen dan zich bezig te houden met L/R-grapjes?"

Bij de crash van afgelopen weekend kwamen twee 16-jarige Chinese studentes om het leven. Tientallen passagiers raakten ook gewond na de mislukte landing van het vliegtuig dat volgens de eerste vaststellingen te laag en te traag vloog om te landen.