Akkoord over de financieringswet is rond

Na een dag onderhandelen heeft de werkgroep van acht partijen die de staatshervorming concreet moeten maken een akkoord bereikt over de financiering van de nieuwe bevoegdheden. Het gaat daarbij over verschillende domeinen, van kindergeld over dienstencheques tot de woonbonus. De nieuwe financieringswet wordt op 1 juli volgend jaar van kracht.

In totaal worden voor 20 miljard bevoegdheden overgeheveld van de federale overheid naar de deelstaten, maar 2,5 miljard blijft ten laste van de federale overheid. Vlaanderen, Wallonië en Brussel zullen wel de komende jaren wel een extra inspanning moeten doen om de kosten van de vergrijzing mee te dragen.

Voor 2013 was dat al geregeld met de belofte dat de deelstaten zouden bijspringen als de steden en gemeenten een tekort zouden hebben. Voor 2014 is nu afgesproken dat de deelstaten 250 miljoen euro zullen betalen voor de pensioenen van hun eigen ambtenaren. Momenteel worden die pensioenen nog grotendeels betaald door de federale overheid. Voor 2015 en 2016 komt er bijdrage voor de gewesten van telkens 250 miljoen euro.Hiermee is de moeilijke discussie over de centen eindelijk van de baan. 

Het gaat om verschillende bevoegdheden die worden overgeheveld, onder meer in het verkeersbeleid, kindergeld, werkloosheid, dienstencheques en de woonbonus.

In verband met het gerechtelijk arrondisement Brussel-Halle-Vilvoorde is er ook een oplossing voor het tekort aan Nederlandstalige rechters, maar meer details ontbreken nog.

Op 1 juli volgend jaar komt al dat nieuwe in voege. Dat betekent dat de invulling van de nieuwe bevoegdheden wellicht voer wordt voor de kiescampagne voor volgend jaar.

"Woord gehouden"

"We hebben woord gehouden", zei een triomfantelijke premier Elio Di Rupo op een gezamenlijke persconferentie, samen met de twee bevoegde staatssecretarissen en de onderhandelaars van CD&V, Open VLD, SP.A, Groen, CDH, MR, PS en Ecolo. "Het zwaartepunt wordt verlegd naar de gewesten en de gemeenschappen."

"Men zegt met recht en reden dat het zwaartepunt wordt verlegd naar de deelstaten", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke in Terzake. Beke vindt het ook een goede zaak dat de hervormingen ingaan op 1 juli 2014, net na de verkiezingen. "Logisch", vindt hij, "want dan kunnen de nieuw gevormde regeringen ermee aan de slag."

Ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten is tevreden. "Er zijn er die erover praten, maar wij hebben het uiteindelijk gedaan", zegt ze. "Het land wordt in een nieuwe plooi gelegd." Ze geeft toe dat er ongetwijfeld nog wat "losse eindjes" zijn, maar wil nu eerst bekijken hoe de nieuwe financieringswet in de praktijk werkt.

Voor de SP.A zat Senaatsfractieleider Bert Anciaux aan de onderhandelingstafel. "De partij heeft altijd het etiket gehad niet Vlaams genoeg te zijn, maar we hebben Vlaanderen steeds meer bevoegdheden gegeven", zegt hij.

Groen-voorzitter Wouter Van Besien hoopt vooral dat er nu opnieuw tijd is voor beleid.