Bomexplosie treft Hezbollah-bolwerk in Beiroet

In een buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet is een krachtige bom ontploft. Volgens officiële bronnen zijn daarbij zeker 53 gewonden gevallen. Doelwit was een bolwerk van de sjiitische beweging Hezbollah. Het gaat om de zwaarste aanslag sinds jaren in Beiroet.

De explosie vond plaats in het zuidelijke stadsdeel Beir el-Abed, op enkele honderden meters van het zogenoemde veiligheidsvierkant van de Hezbollah. In die buurt wonen en werken veel leiders van de sjiitische beweging.

Volgens de zender al-Manar TV ging het om een autobom die in de parking van een islamitische supermarkt tot ontploffing werd gebracht. Door de explosie vatten ook verscheidene andere auto's vuur. Een ooggetuige vertelde achteraf dat de explosie zo hard klonk dat hij dacht dat het om een Israëlische luchtaanval ging.Het officiële aantal gewonden is intussen bijgesteld naar 53. De meeste slachtoffers geraakten slechts lichtgewond, vooral dan door het rondvliegend glas. Veel gewonden zijn gelovigen die nog snel boodschappen wilden doen om vanavond na zonsondergang te kunnen eten. In Libanon is het vandaag de eerste dag van de Ramadan.

Over de daders is voorlopig niks geweten. Mogelijk is de aanslag het werk van Syrische rebellen. Hezbollah heeft in de Syrische burgeroorlog immers openlijk de kant gekozen van het regime van president Bashar al-Assad. De rebellen hebben om die reden recent nog gezworen aanvallen tegen de Hezbollah te zullen uitvoeren.

Kort na de bomexplosie kwamen groepen aanhangers van de Hezbollah op straat. Ze droegen foto's van hun leider Hassan Nasrallah bij zich en riepen slogans om hun steun aan hem te betuigen.

Toen de minister van Binnenlandse Zaken de plek van de ontploffing kwam inspecteren, werd hij door woedende omstanders met stenen bekogeld. Hezbollah-leden vuurden waarschuwingsschoten in de lucht om de menigte uiteen te drijven. De minister kon ontkomen.

De aanslag van vandaag dreigt de spanningen tussen de sjiieten en soennieten die het land sinds jaar en dag teisteren, verder aan te scherpen. Sommige Libanese soennieten, die de Syrische rebellen steunen, laten steeds vaker hun ontevredenheid merken over wat ze de ongebreidelde van Hezbollah noemen. Sinds het escaleren van het conflict in Syrië, zijn er ook in Libanon vaker dodelijke clashes tussen soennieten en sjiieten. En hoewel de aanslag niet werd opgeëist, wordt gevreesd dat Hezbollah vergelding zal zoeken.