CD&V wil objectieve studie naar Vlaams-Waalse transfers

CD&V wil dat de Vlaamse administratie de transfers tussen Vlaanderen en Wallonië objectief in kaart brengt. Dat zegt de fractieleider in het Vlaams Parlement Koen Van den Heuvel in De Standaard. Hij reageert daarmee op de bewering van de N-VA dat Vlaanderen de Franstaligen elk jaar zo'n 8 miljard euro cadeau doet. "Dat cijfer is een farce", meent Van den Heuvel. "Ik wil een eerlijk debat." Ook de MR is vragende partij voor "een universitaire studie".

Eind juni pakte de N-VA uit met nieuwe cijfers over de transfers die jaarlijks van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel vloeien. De partij berekende toen dat het totale bedrag sinds het uitbreken van de crisis is gestegen van 7,1 miljard tot 8 miljard per jaar.

In De Standaard hekelt CD&V-fractieleider in het Vlaams Parlement en economische expert Koen Van den Heuvel deze getallen. "De N-VA baseert zich op berekeningen van de denktank Vives en probeert zo een sfeer van objectiviteit te creëren. De waarheid is dat de studie met haken en ogen aaneen hangt. De partij heeft gewoon een politiek pamflet geschreven."

Het Waalse MR-parlementslid Jean-Luc Crucke vraagt een gemeenschappelijk universitair onderzoek naar de financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië. "In de wetenschap dat er ontegensprekelijk een geldstroom bestaat en dat Wallonië tien jaar tijd heeft om het evenwicht te bereiken, moeten de betrokken regeringen een gezamenlijk universitair onderzoek bestellen, zodat er eindelijk duidelijkheid bestaat over de huidige en de toekomstige toestand", zegt Crucke.

"Schreeuwers langs de kant van de weg"

Van den Heuvel stelt onder meer dat de berekeningen van Vives zo'n 30% lager liggen dan de cijfers van de N-VA. De partij zou ook met absolute getallen goochelen terwijl enkel de relatieve verhoudingen van belang zijn. Bovendien is volgens Van den Heuvel de omvang van de overdrachten in Europees perspectief eerder beperkt.

"Kijk, de transfers moeten naar beneden en ze moeten transparant zijn. Maar ik wil een eerlijk debat, zodat de mensen zien wie de schreeuwers langs de kant van de weg zijn en wie degenen die er iets aan doen, zoals CD&V."

Van den Heuvel vraagt de Vlaamse administratie daarom met aandrang de transfers opnieuw objectief in kaart te brengen. "Ik roep de Vlaamse regering op daarvan werk te maken, zodat men stopt met het moedwillig fout voorstellen van de zaken."

"Van den Heuvel slaat de bal mis"

"Met zijn kritiek op de transferstudie van de N-VA slaat CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel de bal compleet mis", reageert Matthias Diependaele, N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement.

"Het doet me veel plezier dat mijn CD&V-collega zoveel interesse heeft in onze studie, maar had hij ze ook daadwerkelijk gelezen, dan kon hij vaststellen dat wij de transfers wel degelijk in relatieve termen uitdrukken, en dat ook daar een stijgende trend is. Tien jaar geleden legden studies de transfers vast op 1,7% van het bbp. In de door N-VA onderzochte periode is dit toegenomen tot bijna 2,5% van het bbp."