Egyptenaren trekken begin 2014 naar de stembus

Begin 2014 worden in Egypte parlementsverkiezingen georganiseerd. Dat meldt een staatskrant op basis van een verklaring van interim-president Adli Mansour. Vervolgens zullen ook presidentsverkiezingen plaatsvinden. Vóór die tijd moet een commissie een nieuwe grondwet schrijven die in een referendum aan de bevolking zal worden voorgelegd.
Adli Mansour.

Het is de regeringskrant al-Ahram die met de zogenoemde "grondwettelijke verklaring" van Mansour uitpakt. Daarin schetst de interim-president een stappenplan om Egypte de komende maanden opnieuw op de rails te krijgen.

Binnen de 14 dagen zal een commissie worden aangesteld die een nieuwe grondwet moet schrijven. Samen met de afzetting van president Mohammed Mursi vorige week, werd immers ook de vorig jaar ingevoerde grondwet afgeschaft. Volgens de oppositie effende die het pad om Egypte tot een islamistische staat om te vormen.

De nieuwe grondwet zal vervolgens in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd. Zodra dat achter de rug is, is de weg vrij voor parlementsverkiezingen.

Koffiedik kijken

Ondanks eerdere geruchten dat nog dit jaar parlementsverkiezingen zouden plaatsvinden, zal dat volgens al-Ahram pas begin 2014 gebeuren. Daarna volgen presidentsverkiezingen.

Waarnemers hebben al opgemerkt dat de wijze waarop de "grondwettelijke verklaring" is geformuleerd Mansour de kans laat het tempo waarop het voorgestelde traject wordt bewandeld naar eigen goeddunken te manipuleren.

Het is dan ook de vraag of en wanneer de aangegeven stappen zullen worden gezet. Het blijft tevens koffiedik kijken of de verklaring van Mansour beterschap inluidt voor de huidige politieke situatie in Egypte.