Europees Parlement wil roaming gratis maken vanaf 2015

In het buitenland telefoneren, sms'en of online gaan met je gsm moet vanaf 2015 kunnen zonder daarvoor extra te betalen. Het Europees Parlement wil dat mobiele providers niets aanrekenen voor die 'roaming'-diensten.
A2012

Het gaat voorlopig nog maar om een resolutie die unaniem is aangenomen door de commissie Industrie en Onderzoek van het Parlement, maar de parlementsleden scharen zich zo wel achter Europees commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes. De Nederlandse kondigde eind mei aan dat ze de roamingtarieven wil afschaffen en binnenkort met een concreet wetsvoorstel zal komen.

"We moeten ervoor zorgen dat de telecommarkt werkt en dat mensen niet langer schrik hebben om hun mobiele telefoon te gebruiken om te bellen of te surfen in het buitenland", zegt de Deense liberaal Jens Rohde, die verslaggever is voor het dossier. "India en de VS hebben de roamingtarieven al afgeschaft en het is hoog tijd dat de EU hetzelfde doet."

Roamingtarieven zijn het resultaat van afspraken onder operatoren om ervoor te zorgen dat klanten ook in het buitenland hun toestel kunnen blijven gebruiken. Volgens een studie van BEREC, het orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie, zouden particulieren en bedrijven het dubbele aangerekend krijgen van wat de providers zelf moeten betalen op de markt. Neelie Kroes en de parlementscommissie argumenteren dat de aangerekende kosten de voornaamste reden zijn van het uitblijven van een eengemaakte telecommarkt.

Vorige week werden de nieuwe, verlaagde maximumprijzen voor mobiele telefonie van kracht. Voor surfen mag voortaan niet meer dan 45 cent per MB aangerekend worden, voor uitgaande gesprekken 24 cent per minuut en voor sms'en 8 cent per bericht.