Gerichter zoeken op Facebook via "sociogram"

De sociaalnetwerksite Facebook rolt de komende weken een nieuwe functie uit: het sociogram (graphsearch). Daarmee kun je enerzijds gerichter zoeken naar foto's of andere dingen die mensen met jou hebben gedeeld. Anderzijds kunnen mensen ook gerichter zoeken naar wat jij via Facebook met hen deelt.

Facebook onthulde zijn sociale zoekfunctie al in januari, maar nu pas wordt die beschikbaar voor alle gebruikers. Via de zoekfunctie kun je bijvoorbeeld nagaan wie van je vrienden in Brussel woont en vegetarisch is. Of wie van je vrienden in je buurt woont en graag gaat wandelen. Ook de foto's van een legendarisch verjaardagsfeestje in pakweg 2010 zijn snel terug te vinden.

De zoekfunctie riep bij de lancering veel vragen op. Mensen delen vaak onbewust dingen op Facebook en gaan er van uit dat dit snel weer verdwijnt in de stroom van berichten. Nu kun je wel heel gericht gaan zoeken en op dingen stoten die mensen in een lastig parket kunnen brengen.

Zo postte de blog "actualfacebookgraphsearches.tumblr.com" een verzameling van beschamende zoekopdrachten, zoals "getrouwde mensen die van prostituees houden" of "werkgevers die mensen in dienst hebben die houden van racisme". Beiden leverden meer dan 100 mensen op.

Om mensen ervan bewust te maken dat wat ze delen en leuk vinden nu heel makkelijk terug te vinden is, waarschuwt Facebook de gebruikers via een melding met daaronder een link naar de privacy-instellingen.

"We willen onaangename verrassingen vermijden", zegt Nicky Jackson Colaco, de privacymanager van Facebook. Ze benadrukt dat de zoekmachine vooral een positief verhaal is voor de gebruikers. "Het is makkelijker om vrienden en vrienden van vrienden te vinden met dezelfde interesses."

Voorlopig toont Facebook geen advertenties die gelinkt zijn aan de zoekopdrachten van de gebruikers, maar in de toekomst zou dat wel kunnen.