Gezipark even open, en alweer dicht

In de Turkse stad Istanbul is het Gezipark, symbool van de oproer in Turkije, enkele uren nadat het voor het eerst sinds 15 juni was opengesteld voor het publiek, alweer afgesloten.
De politie probeert de demonstranten van het park te verdrijven.

Het Gezipark is uitgegroeid tot het symbool van de protesten die de afgelopen weken in het hele land plaatsvonden. Eind mei begonnen de actievoerders hun protest tegen de bebouwing van het Gezipark, een van de laatste groene zones in Istanbul. Na een paar dagen evolueerde het protest naar acties tegen de autoritaire stijl van president Recep Tayyip Erdogan.

Op 15 juni werd het park afgesloten, pas gisteren ging het weer open voor het publiek. Maar toen er opnieuw demonstranten opdoken, zette de politie traangas en waterkanonnen in. De gouverneur van Istanbul had voor de opening duidelijk laten verstaan dat "illegale samenscholingen niet geduld zouden worden". Uiteindelijk werd enkele uren na de opening beslist om het park weer af te sluiten.