Jongdementerenden centraal in derde "Te gek!? van de Tour"

De vzw Te Gek!? focust dit jaar op jongdementie om deze onbekende aandoening meer aandacht te geven. Samen met enkele Bekende Vlamingen zijn vier jongdementerenden met hun partners in Brussel vertrokken op een eigen Tour de France.

Het fietsgezelschap omvat naast medische experten en BV's zoals zanger Koen Buyse van de rockgroep Zornik en VRT-journalist Chris Van den Abeele ook vier patiënten met jongdementie, samen met hun partners. De voorbije twee edities fietsten onder meer Guy Swinnen, Helmut Lotti, Guido Belcanto al mee. Onder anderen de voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy (CD&V) en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) woonden de start van de fietstocht bij.

Een van de patiënten is André, een 47-jarige man die al twee jaar de symptomen vertoont, maar nog wacht op de diagnose. "Door te luisteren naar de verhalen van andere koppels hier weten we waaraan we ons in de toekomst kunnen verwachten", vertelt zijn vrouw Cindy. "Er heerst nog een groot taboe over jongdementie, maar ook wij dachten voordien dat het enkel bij oude mensen voorkwam."

In België lijden 3.000 tot 12.000 mensen jonger dan 65 aan dementie. Het onderwerp is vrij onbekend. Daar wil deze editie van de Tour de France van Te Gek!? wat aan doen. Initiatiefnemer Marc Hellinckx: "Bij dementie denkt men meestal aan oudere personen. Toch krijgen ook jonge mensen ermee te maken. Dat willen we dit jaar onder de aandacht brengen."

Het taboe rond psychische problemen doorbreken

Te Gek!? wil de beeldvorming rond psychisch ziek zijn in een positief en vooral correcter daglicht plaatsen. Een kwart van de Belgen kreeg in zijn leven al af te rekenen met ernstige psychische problemen, maar schaamt zich vaak om die problemen te delen. De vzw wil de drempel om erover te praten slopen door dergelijke acties en het taboe doorbreken.

De fietsactie wordt ondersteund door de universiteiten van Leuven en Maastricht. In het kader van deze actie gaven enkele Bekende Vlamingen zoals acteur Warre Borgmans een fiets weg. Die fietsen werden hersteld en geveild ten voordele van het project.