Letland kan op 1 januari toetreden tot de eurozone

De ministers van Financiën van de Europese Unie hebben vanmorgen het licht op groen gezet voor de toetreding van Letland tot de eurozone. De Baltische staat wordt op 1 januari 2014 het 18e EU-land waar met de eenheidsmunt wordt betaald. De lats verdwijnt dan van het toneel.
De invoering van de euro is slecht nieuws voor de wisselkantoren in Letland.

De Letten kregen eerder al goede rapporten van de andere Europese instellingen. Op de Eurogroep eind vorige maand slaagden ze erin de laatste twijfels weg te werken. Ze krijgen nu dus groen licht van Europa. De ministers van Financiën veegden de bedenking van tafel dat het geen goed idee is om de eurozone nog uit te breiden tijdens een woelige periode, nu verschillende leden zoals Portugal en Griekenland extra cash nodig hebben.

Er waren zorgen over de houdbaarbeid van de overheidsfinanciën op lange termijn en de grote hoeveelheid buitenlands geld bij de Letse banken, maar Riga beloofde ook na zijn toetreding de teugels niet te zullen vieren.

De bevolking is niet echt enthousiast, maar de regering hoopt dat de Letse economie er een stevige boost door zal krijgen. Een vastgoedcrisis en de wereldwijde financiële crisis brachten het land in 2008 in zware economische problemen. Letland had een noodlening van 7,5 miljard euro van de EU en het IMF nodig om het hoofd boven water te houden.

Letland is leerling met een goed rapport

Intussen tekent het land voor de grootste economische groei in de EU en voor erg lage schuld- en tekortcijfers. Vorig jaar groeide de economie met 5,6 procent, waarmee Letland de beste leerling was in de Europese klas. Het is wel de vraag hoe stabiel die groei is, en tegelijk waarschuwt de EU voor een reëel risico op inflatie. Die bedraagt momenteel 1,2 procent en lijkt vrij stabiel, maar vertoonde de voorbije tien jaar wel wat schommelingen.

Toch lopen de 2,2 miljoen Letten niet echt warm voor de invoering van de euro. Er vonden al verschillende betogingen plaats tegen de euro (foto onder). Volgens schattingen zouden 2 op de 3 Letten tegen zijn. Zij kunnen zich niet vinden in de strenge besparingen die gepaard gaan met de invoering van de euro, of willen liever geen afscheid nemen van hun geliefde lats. Estland voerde de euro eerder al in, Litouwen hoopt in 2015 toe te treden tot de club.