Moslimbroeders verwerpen stappenplan Mansour

In Egypte verwerpen de Moslimbroeders de plannen van interim-president Adli Mansour om volgend jaar vervroegde parlements- en presidentsverkiezingen te organiseren. Mansour wil het land weer op de rails krijgen na de politieke chaos van de afgelopen maanden en het geweld van de voorbije dagen.
In Caïro worden de slachtoffers van gisteren begraven

Vorige week heeft het leger president Mohammed Mursi aan de kant geschoven na massaal volksprotest tegen diens bewind. Mursi, die de steun geniet van de Moslimbroeders, wordt sindsdien ergens onder huisarrest gehouden, maar de militairen hebben de mobiliserende kracht van de Moslimbroeders duidelijk onderschat, want de afgelopen dagen is het tot gewelddadige confrontaties gekomen tussen ordestrijdkrachten en Mursi-aanhangers. Gisteren vielen daarbij nog 54 dodelijke slachtoffers.

Bovendien zijn de Moslimbroeders niet bepaald onder de indruk van de voorstellen van interim-president Adli Mansour. Een van de leiders van de islamitische beweging zegt dat de plannen van Mansour "een grondwettelijk decreet van een man zijn die door putschisten is aangesteld." Hij heeft het over een "ongeldig en onwettelijk plan".

Een woordvoerder van de Moslimbroeders heeft nieuwe protestacties tegen de militaire coup aangekondigd.

Intussen blijven er tegenstrijdige berichten binnenlopen ovver het aantal slachtoffers van het geweld in de hoofdstad Caïro van gisteren. Interim-president Adli Mansour heeft opgeroepen tot kalmte en heeft een onderzoek aangekondigd naar wat exact gebeurd is.

Volgens een correspondent van de Britse omroep BBC blijft de toestand in Caïro gevaarlijk explosief en kan elk initiatief om de toestand te ontmijnen onmiddellijk waardeloos blijken door nieuwe uitbarstingen van geweld. Vanavond is bekendgeraakt dat president Mansour oud-minister van Financiën Hazem el-Beblawi heeft aangesteld als nieuwe premier. El-Beblawi nam in oktober vorig jaar ontslag nadat de veiligheidsdiensten 26 betogers tegen het regime van Mursi hadden doodgeschoten.