Prins Friso terug in Nederland

Prins Friso, de 44-jarige zoon van prinses Beatrix, is vanuit Londen overgevlogen naar Den Haag waar hij samen met zijn gezin de zomervakantie zal doorbrengen. Friso verkeert sedert sinds zijn ski-ongeluk in februari van vorig jaar in een toestand van "minimaal bewustzijn". Een verdere verzorging in het ziekenhuis is niet langer nodig, zo zegt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Friso werd enige tijd na het ongeval overgebracht naar het Wellington Ziekenhuis in Londen, de stad waar Friso met zijn gezin woont. Het ziekenhuis geniet een uitstekende reputatie op het vlak van hersenchirurgie en revalidatie. Vandaag is hij van daaruit naar Paleis Huis ten Bosch gevlogen, het paleis waar zijn moeder verblijft in afwachting van haar definitieve verhuizing naar Kasteel Drakensteyn.

In Paleis Huis ten Bosch zal een medisch team hem verzorgen. Volgens de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst is de toestand van de prins nog steeds "zorgwekkend" maar is een verdere ziekenhuisbehandeling niet nodig. De komende maanden zullen de langetermijnmogelijkheden voor zijn verzorging, in Nederland of in Groot-Brittannië, nader bestudeerd worden.

Prins Friso geraakte in een coma nadat hij op 17 februari 2012 tijdens de jaarlijkse koninklijke skivakantie in Lech (Oostenrijk) getroffen werd door een lawine. Hij lag 20 minuten onder de sneeuw voordat een reddingsteam hem kon lokaliseren en bevrijden. Friso maakt sinds zijn huwelijk met het burgermeisje Mabel Wisse Smit geen deel meer uit van het Koninklijk Huis maar hij behield wel zijn titel van prins. Friso was tot aan zijn ongeluk financieel directeur bij Urenco, een bedrijf dat zich specialiseert in het verrijken van uranium.