Rechter onbevoegd voor dwangvoeding op Guantanamo

Een Amerikaanse rechter uit Washington DC verklaart zich onbevoegd in de zaak rond het onder dwang voeden van gevangenen op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay op Cuba. "Alleen president Barack Obama kan ingrijpen", klinkt het.
AP2010

Aanleiding van dit arrest was de klacht van een Syrische gevangene de dwangvoeding te stoppen. Hij stapte naar de rechtbank, maar rechter Gladys Kessler acht zich niet bevoegd in de zaak. Wel geeft ze kritiek op de praktijk en in haar vonnis stelt ze dat er "consensus lijkt te zijn dat dwangvoeding in strijd is met het internationaal recht op een menselijke behandeling".

Ze gaat verder door erop te wijzen dat er "een persoon is die wel de autoriteit heeft om dit probleem aan te pakken", waarna ze een speech van president Barack Obama uit mei aanhaalde, waarin hij zich kritisch toonde over deze praktijk. "Door de getuigenissen van de gevangenen is het zeer duidelijk dat de methode van het voeden onder dwang pijnlijk en vernederend is", besluit Kessler.

Door dit arrest kan de Amerikaanse overheid intussen wel blijven doorgaan met het onder dwang voeden van gevangenen in hongerstaking op Guantanamo Bay.

De Amerikanen houden nog altijd 166 mensen vast op Guantanamo Bay. 106 van hen zijn officieel in hongerstaking, waarmee bedoeld wordt dat ze negen opeenvolgende maaltijden hebben overgeslagen. 45 van hen hebben inmiddels zoveel gewicht verloren dat ze in aanmerking komen om onder dwang gevoed te worden.

Dat gebeurt door gevangenen vast te binden, een buisje door hun neus tot in de maag te laten en vervolgens een voedingsstof doorheen het buisje te laten.

"We zullen niet toelaten dat de gevangenen zelfmoord plegen"

In een verklaring zegt het Amerikaanse leger dat de behandeling niet pijnlijk is en dat het alleen dient om hen van de dood te redden, niet om hen te straffen. "We zullen niet toelaten dat de gevangenen zelfmoord plegen door middel van pillen, handgemaakte wapens of vrijwillige uithongering", aldus de woordvoerder van het Pentagon, luitenant-kolonel Todd Breasseale.

Obama beloofde tijdens zijn eerste verkiezingscampagne in 2007 al Guantanamo Bay te sluiten, maar hij is daar tot op heden niet in geslaagd. De gevangenis is omstreden, omdat er terrorismeverdachten worden vastgehouden zonder enige vorm van proces.