Snowden vraagt officieel asiel aan in Venezuela

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft officieel asiel aangevraagd in Venezuela. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro bekendgemaakt. De president had de voorbije dagen al meermaals duidelijk gemaakt dat hij bereid is om Snowden op humanitaire gronden asiel aan te bieden.

Maduro mag dan wel hebben laten verstaan dat Snowden welkom is in zijn land, officieel moet er wel nog altijd een beslissing worden genomen. 

Snowden, die al meer dan twee weken vastzit in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo, heeft bij ruim 20 landen een asielaanvraag ingediend, maar in de meeste gevallen werd het verzoek afgewezen of werd er niet op een officiële manier geantwoord. Naast Venezuela had ook Nicaragua Snowden de hand gereikt.