70 Belgische militairen naar Mali vertrokken

Op de luchthaven van Melsbroek is vanochtend een groep van 70 Belgische militairen naar Mali vertrokken. Ze zullen er deelnemen aan een Europese trainingsmissie en moeten vooral de veiligheid verzekeren van de Europese trainers die het Malinese leger opleiden.

Sinds vorig jaar woedt er een burgeroorlog in Mali. De Franse regering startte begin dit jaar met de operatie Serval tegen de islamistische gewapende groepen in het land.

De Malinese overheid krijgt ook extra opleiding van Europese militairen. De Belgische militairen die vandaag zijn vertrokken, moeten voor hun veiligheid instaan.

"Concreet gaan we de Europese trainers beveiligen die de opleiding geven aan het Malinese leger. We gaan escortes uitvoeren van ons kamp richting vliegveld en een quick reaction force voorzien als er incidenten zijn, om dan tussenbeide te kunnen komen", legt luitenant Frederik Lin uit. "We gaan niet proactief op pad, maar doen vooral beveiligingsopdrachten."

De militairen, voor het grootste deel afkomstig uit Leopoldsburg, werden vanmorgen uitgezwaaid door minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). Hun opdracht duurt drie maanden.