"Dit biedt Vlaanderen heel wat opportuniteiten"

Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V) is trots op het bereikte akkoord over de financieringswet en de zesde staatshervorming, "de grootste ooit in de geschiedenis van ons land". "Dit is een enorm pakket dat Vlaanderen heel wat opportuniteiten biedt om beleid op maat te maken", zei hij in "De ochtend".

De acht partijen die na de verkiezingen van 2010 over een zesde staatshervorming hebben onderhandeld, bereikten gisteren een akkoord over de financiering van de nieuwe bevoegdheden. In totaal wordt voor 20 miljard euro aan bevoegdheden overgeheveld van de federale overheid naar de deelstaten. 2,5 miljard blijft ten laste van de federale overheid.

Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten is "tevreden dat de acht partijen geland zijn". Volgens Verherstraeten gaat het om de "grootste staatshervorming in de geschiedenis van ons land". "Dit is een enorm pakket en biedt heel wat opportuniteiten voor Vlaanderen om beleid op maat te maken", reageert hij in "De ochtend".

"Tijd van Sinterklaas is voorbij"

De deelstaten krijgen heel wat bevoegdheden, maar niet de volle 100 procent aan middelen. Verherstraeten vindt dat niet abnormaal: "De tijd dat je als federale overheid Sinterklaas kunt spelen omdat je met een chequeboek zit die onuitputtelijk is, is voorbij."

Maar dat betekent niet meteen dat Vlaanderen verliest, stelt de staatssecretaris. "De experten van de Nationale Bank zeggen dat ook. Alleen de federale overheid verliest 1,2 miljard." Hij wijst er ook op dat ons land de komende vier jaar nog een saneringsinspanning van 13 miljard voor de boeg heeft en het leeuwendeel daarvan voor de federale overheid zal zijn.

Verherstraeten vindt ook niet dat Vlaanderen gestraft wordt omdat de Vlaamse overheid als enige een begroting in evenwicht heeft. "Iedereen moet inspanningen doen. Het is belangrijk dat we de factuur niet doorschuiven naar onze kinderen en kleinkinderen. Door die begroting in evenwicht zullen de inspanningen van Vlaanderen net minder zijn. Wallonië moet het pad naar dat evenwicht nog afleggen."

De staatssecretaris is ervan overtuigd dat Vlaanderen net zal winnen bij de zesde staatshervorming: "Vlaanderen wint erbij als men mensen sneller naar de arbeidsmarkt krijgt, de belastinginkomsten zullen voor een groot stuk naar Vlaanderen gaan."

Zevende staatshervorming niet voor morgen

De staatssecretaris is er zich wel van bewust dat de afwikkeling van de staatshervorming "tijd zal vergen". "Je moet dit zien als een herstructurering van een bedrijf." Maar er zit wel continuïteit in de regelgeving, voegt hij eraan toe. De regels blijven hetzelfde, tot de deelstaten beslissen om zelf andere keuzes te maken.

Verherstraeten zegt ten slotte impliciet dat een zevende staatshervorming wat hem betreft niet voor de eerst komende jaren zal zijn. "Laten we eerst deze hervorming afwerken. Daar zal jaren werk over gaan. Het Vlaams Parlement zal jaren debatteren over wat er met de nieuwe bevoegdheden gedaan moet worden." Een volgende staatshervorming kan dan "rustig" in de loop van de volgende legislatuur in de vernieuwde Senaat besproken worden, besluit Verherstraeten.