“Goed dat staatshervorming in wetten is vertaald"

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka reageert opvallend positief op het akkoord over de financieringswet, maar zegt ook dat het echte werk pas nu begint. De regio's moeten namelijk nog bepalen hoe ze hun nieuwe bevoegdheden gaan invullen.

Het Vlaams netwerk van ondernemingen waarschuwt dat het werk nog niet af is. “Het is goed dat de staatshervorming nu eindelijk is vertaald in wetteksten”, zegt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer (foto) van Voka. “Maar het is jammer dat er drie jaar zal gezeten hebben tussen de eerste onderhandelingsdag en de inwerkingtreding van het akkoord."

"Het echte werk begint nu pas, want de regio’s moeten nog bepalen hoe ze de nieuwe bevoegdheden precies gaan invullen.” Voka roept de overheden nu op tot meer efficiëntie en wil graag meer structurele besparingen bij de overheid zien.

De reactie van Voka is opvallend, want N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde de werkgeversorganisatie ooit "mijn baas".