"Mindfulness helpt parkinsonpatiënten"

De neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, dokter Barbara Pickut, heeft onlangs een studie uitgevoerd naar de effecten van mindfulness bij patiënten met de ziekte van Parkinson. De resultaten zijn bijzonder hoopvol. De studie toont aan dat mindfulness een meetbare verandering in de hersenen teweegbrengt. Het helpt de patiënten meer controle te krijgen over hun ziekte, vooral in periodes van stress, waarin de klachten toenemen.

Mindfulness is een vorm van meditatie waarbij men leert aanwezig te zijn in het hier en nu en de werkelijkheid met een open geest tegemoet te treden. Mindfulness kan helpen tegen stress en ook binnen de medische wereld groeit de interesse. Zo werd reeds bewezen dat mindfulness het risico op herval na een depressie vermindert.

Dokter Pickut voerde vorig jaar als eerste een studie uit naar de effecten van mindfulness bij patiënten met de ziekte van Parkinson. "Ik behandel al sinds 1995 parkinsonpatiënten", zegt ze. "Keer op keer hoor ik dat hun klachten verergeren bij stress. Zo kwam ik bij mindfulness uit. Dat wordt nu al toegepast om onder meer pijn, angst, depressie en slaapproblemen aan te pakken. En dat zijn nu net symptomen die ook bij de ziekte van Parkinson regelmatig voorkomen."

Meetbare veranderingen

Dertig parkinsonpatiënten namen deel aan de studie, van wie in eerste instantie de helft mindfulnesstraining kreeg. De controlegroep volgde na afloop van de studie dezelfde sessies. Alle patiënten kregen aan het begin en het eind van de studie onder meer een MRI van de hersenen en vulden vragenlijsten in die vooral peilden naar hun klachten en levenskwaliteit.

Uit de vragenlijsten bleek dat de levenskwaliteit er op vooruit gegaan was en dat de patiënten zich beter en rustiger voelen. "Voor definitieve resultaten is het te vroeg, maar ik ben bijzonder hoopvol. We stelden vast dat mindfulness een meetbare verandering in de hersenen teweegbracht", zegt dokter Pickut. De studie kreeg internationale aandacht. Zo publiceerde het tijdschrift van de American Academy of Neurology een korte voorstelling van de studie en lichtte dokter Pickut ze toe op het Mindfulness Congres in Massachusetts.

De dienst neurologie bekijkt nu of hij de mindfulnesstrainingen aan alle parkinsonpatiënten kan aanbieden. De patiënten die aan de studie deelnamen, krijgen momenteel nog regelmatig een sessie.