"Syrische rebellen gebruiken zenuwgas"

De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties zegt dat de aanval op de Syrische stad Aleppo met het chemische sarin of zenuwgas wellicht het werk was van de rebellen.

Rusland beweert dat Syrische rebellen op 19 maart een chemische aanval hebben uitgevoerd in Khan al-Assal, een voorstad van Aleppo in het noorden van Syrië. Dit zou blijken uit een onderzoek van 80 pagina's dat Rusland voerde op verzoek van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Het onderzoek is niet vrijgegeven, maar Rusland heeft het naar eigen naar de Franse, Britse en Amerikaanse delegaties bij de Verenigde Naties gestuurd. 

Dit resultaat is tegenstrijdig met de uitspraken van Westerse landen zoals de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Britannië, die beweren dat net het regime chemische aanvallen uitvoert. Zij hielden het regime eveneens verantwoordelijk voor de chemische aanval op 19 maart.

"We hebben een sterk vermoeden dat de rebellen dit wapen gebruikt hebben"

Russische onderzoekers kregen toestemming van het regime om ter plaatse stalen te nemen en uit hun onderzoek zou blijken dat het projectiel niet door de overheid is gemaakt. Er zitten bijvoorbeeld geen stoffen in waarmee het projectiel langere tijd veilig kan worden bewaard. De eenvoudige productie zou doen vermoeden dat het om een zelfgemaakt projectiel gaat.

"Daarom hebben we een sterk vermoeden dat het de rebellen waren die het wapen hebben gebruikt", zegt de Russische ambassadeur bij de VN, Vitaly I. Churkin. Bij de aanval met een projectiel met het dodelijke zenuwgas sarin kwamen minstens 26 mensen om het leven. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon heeft er tevergeefs op aangedrongen om een eigen onderzoeksteam in het land toe te laten.

Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Syrië en heeft herhaaldelijk westerse resoluties in de VN Veiligheidsraad om in te grijpen in het Syrische conflict tegengehouden. Het land is de mening toegedaan dat alleen onderhandelingen een einde kunnen maken aan het conflict.

President Barack Obama zei dat Syrië door het gebruik van zulke wapens een grens heeft overschreden.De VS vermoedt dat bij verschillende aanvallen in totaal 100 tot 150 mensen gedood werden door het dodelijke zenuwgas. Vorige maand verklaarde de VS dat ze wapens gaat leveren aan de opstandelingen. De Verenigde Naties denken dan weer dat zowel het leger als de gewapende opstandelingen chemische wapens hebben ingezet.

"Minstens drie miljoen Syriërs afhankelijk van voedselbedeling"

Volgens de VN zouden er naar schatting al zo'n 93.000 doden zijn in het Syrische conflict en miljoenen mensen zijn er op de vlucht. De Verenigde Naties drukte haar bezorgdheid uit over het gebrek aan veiligheid, onderdak en voedsel in grote delen van het land. Volgens Muhannad Hadi, de verantwoordelijke van het voedselprogramma van de VN voor Syrië, zijn minstens drie miljoen Syriërs afhankelijk van voedselbedeling.