"Wallonië, Brussel en Vlaanderen worden sterker"

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft het akkoord over de financieringswet verdedigd in de Kamer. Daar weerklonken erg kritische geluiden vanop de oppositiebanken. In het Vlaams Parlement was minister-president Kris Peeters (CD&V) dan weer wel positief.

"Beste collega's, deze zesde staatshervorming leidt dus tot een sterker Wallonië, een sterker Brussel en een sterker Vlaanderen en een sterker België met internationale uitstraling", vindt Di Rupo. "Ik wil alle Vlamingen bij dezen dan ook al oprecht een mooie feestdag wensen."

De Vlaamse oppositie is ronduit negatief. "Het zijn onderdelen van bevoegdheden die overgeheveld worden", vindt Barbara Pas van Vlaams Belang. "Het leidt alleen maar tot meer versnippering, en de essentiële hefbomen blijven op federaal niveau. Van een echte fiscale autonomie kan je niet echt spreken, het is een beetje een schijnautonomie."

Ook N-VA-fractieleider Ben Weyts is kritisch. "Wanneer houdt het op met het doorschuiven van de facturen naar de Vlamingen, met het platbelasten van de Vlamingen, wanneer houdt het op?"

"Zwaartepunt naar deelstaten grotendeels gerealiseerd"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) toont zich tevreden over de financiering van de zesde staatshervorming. In het Vlaams Parlement zei hij dat de extra miljarden die Vlaanderen nu zal krijgen een grote stap vooruit betekenen.

Peeters geeft toe dat hij door zijn reis naar Texas niet alle cijfers heeft kunnen bestuderen. Hij belooft dat de Vlaamse regering verduidelijking zal geven.

"Als u mij mijn persoonlijke mening vraagt, ben ik ervan overtuigd dat met deze zesde staatshervorming het zwaartepunt naar de deelstaten voor een heel belangrijk deel is gerealiseerd", zegt Peeters.

Hij heeft het over een budgetverhoging van 27 naar 38 miljard euro. "We zullen dat in een groenboek verwerken en het debat aangaan. Ik kijk uit naar het debat in dit Vlaams parlement, dat zoals steeds met argumenten wordt gevoerd."

Volgens Peeters komt er ook nog overleg met de andere regio's.