"Weerspannige" Groen-politicus hard aangepakt door agenten

Andy Vermaut, regiovoorzitter van Groen in de regio Oostende/Westhoek-Noord is dinsdag hardhandig aangepakt tijdens een routinecontrole van de politiezone RIHO (Roeselare-Izegem-Hooglede) in Hooglede. De politie heeft proces-verbaal opgesteld tegen de man wegens weerspannigheid. Vermaut zal een klacht indienen tegen de politie.

Andy Vermaut werd dinsdag omstreeks 17 uur tegengehouden in Hooglede toen hij op weg was naar het Stedelijk Ziekenhuis van Roeselare. "Ik was op een wettelijke manier aan het bellen met oortjes en wilde mijn gesprek op een correctie manier afsluiten", vertelt de man.

Omdat zijn rug op drie niveaus is vastgezet, is hij beperkt in zijn bewegingen. Daarom kon hij niet onmiddellijk bij zijn boorddocumenten. Er volgde een woordenwisseling en de man werd door zes agenten hard aangepakt. Daarna werd hij in de boeien geslagen en sleurden ze hem mee in een politiecombi. Het hele voorval gebeurde in het bijzijn van zijn 6-jarige dochter, die begon te wenen.

Vermaut stelt dat hij werd geslagen in zijn rug en nek. Intussen werd het kind ondervraagd. De agenten verplichtten haar te zeggen waar ze woonden. Het meisje houdt aan het voorval volgens haar vader een trauma voor het leven over.
"Het gedrag van de agenten was onverantwoord want ik deed niets verkeerds", verklaarde Vermaut aan Belga. "Eigenlijk begon alles toen één van de agenten tegen mij begon te roepen. Ze hebben elkaar opgejut. Ik dacht dat zoiets niet kon in België en waande me even in een actiefilm. De agenten, die mezelf en mijn dochter dit aandeden, zijn hun ambt niet waardig."

Politiecommissaris Rudy Cracco bevestigt dat de verbalisanten een proces-verbaal opmaakten wegens weerspannigheid. "Die man is ook geen onbekende. Zo werd hij al eens opgepakt toen hij het koninklijk paleis wilde binnendringen."

Andy Vermaut trok na de controle naar de spoeddienst van het Stedelijk Ziekenhuis van Roeselare. De man heeft onder meer schaafwonden aan de linker- en rechterpols omdat de handboeien te strak aangespannen waren.

Vermaut mailt inmiddels zijn verhaal naar parlementsleden. Hij zal een klacht indienen tegen de politie en is van plan om zich bij de onderzoeksrechter burgerlijke partij te stellen.