Arrestatiebevel tegen leiders Moslimbroederschap

De Egyptische justitie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Mohammed Badie, de leider van de Moslimbroeders. Volgens de Moslimbroeders gaat het om een vorm van intimidatie om het protest te breken. Eerder had de liberale partij van boegbeeld Mohamed ElBaradei warm en koud geblazen wat betreft het hervormingsplan van interim-president Adli Mansour.
Mohammed Badie (links) en Khairat el-Shater, vicepartijleider van de Moslimbroederschap die eerder nog presidentskandidaat was. Tegen beiden is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De Egyptische justitie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie, en 9 andere toplui van de partij, onder wie vicepartijleider Khairat el-Shater. Zij worden beschuldigd van het aanzetten tot geweld, meldt het staatsagentschap Mena. Bij botsingen tussen betogende Moslimbroeders en de ordediensten voor het gebouw van de Republikeinse Garde vielen maandag nog tientallen doden. In totaal zouden overigens tegen een 200-tal mensen arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd.

Sinds het leger de macht greep en president Mohammed Mursi van de Moslimbroederschap van de macht verdreef, zijn zijn aanhangers massaal op straat gekomen uit protest. Intussen zei Gehad El-Haddad, een woordvoerder van de Moslimbroeders, dat de leiders van de partij nog niet zijn opgepakt, en dat het arrestatiebevel een poging van het regime is om het protest te breken.

Liberale oppositie blaast warm en koud

Na de jongste escalatie van het geweld die 51 levens geëist heeft, had overgangspresident Adli Mansour maandag een stappenplan voor nieuwe verkiezingen voorgesteld. Hij stelde een decreet voor waarin bepaald wordt dat er over een half jaar een nieuw parlement gekozen moet worden. Ook moet de omstreden, door islamisten geschreven grondwet herwerkt worden en over de nieuwe tekst moet in een referendum gestemd worden. Ten slotte zouden er ook verkiezingen voor een nieuwe president gehouden worden.

ElBaradei, het gewezen hoofd van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie die gisteren nog tot vicepresident en verantwoordelijke voor Buitenlandse Zaken werd benoemd (foto), schaarde zich aanvankelijk achter Mansour, maar liet gisteravond weten dat hij en zijn partij het decreet verwerpen. Nu heeft het Nationaal Heilsfront die afwijzing ingetrokken, al heeft het nog wel kritiek op het decreet dat de krachtlijnen van het plan bevat.

Het Heilsfront heeft nu herhaald dat het niet geraadpleegd is over het decreet, en dat er in het decreet artikels staan waar het het niet mee eens is, terwijl er anderzijds belangrijke zaken niet in het decreet staan.

Eerder hadden de Moslimbroeders het decreet van Mansour al verworpen omdat diegene die het heeft uitgevaardigd "geen autoriteit bezit". De Moslimbroeders werken hoe dan ook niet mee met een tijdelijke regering omdat zij hun afgezette president Mohammed Mursi opnieuw aan de macht willen.

AP2013