Australiërs krijgen vergrootglas mee in stemhokje

De Australiërs kiezen in het najaar een nieuw parlement. Naast de klassieke attributen zoals de stembrief en het potlood, wordt in sommige staten ook een vergrootglas meegegeven. De reden is eenvoudig: door het immense aantal kandidaten bij de senaatsverkiezingen dreigt het lettertype erg klein te worden.
Antony Greene toont ons een voorbeeld op ABC News.

De Australische overheid heeft duizenden vergrootglazen besteld om er zeker van te zijn dat de kiezers de stembiljetten kunnen lezen. Vooral in de staten Victoria en New South Wales dreigt er een leesbaarheidsprobleem, ondanks de 1 meter lange kiesbrieven. De kiescommissie heeft er naar verluidt tot 50 verschillende partijen geregistreerd voor de senaatsverkiezingen.

Er moeten minstens 60.000 vergrootglazen worden besteld. Overigens is in de staat Victoria de oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, een van de kandidaten voor de Senaat. Hij komt op voor de partij die WikiLeaks oprichtte. Assange verblijft nog altijd in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zijn toevlucht heeft genomen.

In Australië is stemmen verplicht, net als in België. Zij die niet gaan stemmen, riskeren een boete.