Britse Royal Mail trekt naar de beurs

Royal Mail, de Britse staatspost wordt beursgenoteerd. De totale waarde van Royal Mail wordt geschat op maximaal 3,5 miljard euro. Hoe groot het belang wordt dat naar de beurs wordt gebracht is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat het om de grootste privatisering in het Verenigd Koninkrijk gaat in jaren. De vakbonden zijn tegen de beursgang.

De vakbonden vrezen dat de privatisering zal leiden tot banenverlies en kleinere loonsverhogingen. En ze zijn bang dat er een einde komt aan de zesdaagse postbedeling. Bij Royal Mail werken nu ongeveer 150.000 werknemers. De vakbonden dreigen met acties.

Maar volgens de bevoegde Britse minister zal de beursgang het bedrijf net competitiever maken, onder meer omdat het voortaan geld zou kunnen lenen zonder de toestemming van de regering. De Britse staatssecretaris voor Handel Vince Cable suste de gemoederen en zei dat een privatisering geen invloed zal hebben op de arbeidsomstandigheden.

De Britse regering kondigde in een adem aan dat het personeel tien procent van de aandelen in handen krijgt, op voorwaarde dat ze ze drie jaar lang houden. De verkoop van het bedrijf zou de armlastige Britse staatskas meer dan een miljard pond opleveren. Als het een succes wordt, tenminste. Iedereen is het erover eens dat het om een uiterst delicate operatie gaat. Zelfs Margaret Thatcher die er niet voor terugdeinsde om onder meer British Telecom en, British Gas te privatiseren, heeft zich er altijd voor behoed om hetzelfde met de nationale posterijen te doen.

De Royal Mail gaat terug op een postdienst die in 1516 door koning Hendrik VIII werd opgericht.