Chileense president vol lof over zwanger kind

In Chili staat het abortusdebat weer hoog op de agenda, sinds de zaak van een 11-jarig meisje dat zwanger geraakte na verkrachting door haar stiefvader. De Chileense wet verbiedt immers elke vorm van abortus. Het meisje zelf verklaarde op televisie dat ze het kind wil houden.
AP2013

Belen, zoals het meisje uit bescherming voor haar privacy genoemd wordt, is drie maanden zwanger. In een interview met de Chileense zender Canal 13 sprak ze voor het eerst over haar zwangerschap. "Ik zal het kindje zoals een pop in mijn armen houden. Ik zal het graag zien, zelfs al is het van de man die me pijn gedaan heeft. Dat is niet erg, ik zal ervan houden."

President Sebastian Pinera zei ontroerd te zijn door de uitspraken van het meisje. Maar hij zei ook dat in het geval van een vroegtijdige bevalling, het leven van de moeder voorrang moest krijgen. De zwangerschap is niet zonder gevaar, gezien de jonge leeftijd van de moeder.

In Chili is elke vorm van abortus verboden. Vroeger gold nog een uitzondering om therapeutische redenen, maar die uitzonderingsmaatregel werd afgeschaft tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet. Verschillende vrouwenrechtenorganisaties en vooraanstaande politici pleiten echter voor het invoeren van het recht op abortus in het geval van verkrachting of van gezondheidsrisico's voor de moeder.

De zaak-Belen kwam vorige week aan het licht door de aanhouding van de 32-jarige stiefvader van het meisje. De man heeft de feiten bekend. Sindsdien vormt het hét gespreksonderwerp van de dag. Chili is zeer conservatief. De katholieke kerk heeft er nog steeds heel veel invloed. Echtscheiding, bijvoorbeeld, is er pas in 2004 goedgekeurd.