Chinese export onverwacht gedaald

De Chinese export is in juni onverwacht gekrompen. Ook de import liet een verrassende krimp zien. Dat blijkt uit cijfers die woensdag werden gepubliceerd door de Chinese douane.

De export van China zakte op jaarbasis met 3,1 procent. Economen hadden gemiddeld verwacht dat de uitvoer met 3,7 procent zou toenemen. De invoer daalde 0,7 procent, terwijl hier zelfs een toename met 6 procent was verwacht.

Het is voor het eerst sinds begin 2012 dat de Chinese export afneemt. In mei ging de export nog met 1 procent omhoog. De cijfers wijzen op een afzwakkende vraag naar Chinese producten in het buitenland en een minder sterke binnenlandse vraag. Ze onderstrepen de groeivertraging in de op één na grootste economie ter wereld.

De Chinese douane gaf nog aan dat exporteurs ook voor het derde kwartaal somber zijn gestemd. De uitvoer naar de Verenigde Staten, de grootste buitenlandse markt voor China, nam in juni met 5,4 procent af en de Chinese uitvoer naar de Europese Unie daalde met 8,3 procent. Het was de vierde maand op rij dat de Chinese export naar de VS en de EU kromp.

Volgende week komen cijfers naar buiten over de groei van de Chinese economie in het tweede kwartaal. Economen verwachten dat de economie met 7,5 procent is gegroeid op jaarbasis, na een vooruitgang met 7,7 procent in het eerste kwartaal en 7,9 procent in het vierde kwartaal van 2012.