Dodental na Canadese treinramp bijgesteld naar 60

Het dodental na het treininferno in Lac-Mégantic in Québec is door de politie bijgesteld tot 60. Het bergen van de lichamen verloopt bijzonder moeizaam. Intussen schuift de politie de hypothese van "criminele nalatigheid" naar voren. De chef van de betrokken spoorwegmaatschappij geeft toe dat een werknemer de remmen van de trein slecht had afgesteld.

De goederentrein ontspoorde zo'n 250 kilometer ten oosten van de stad Montréal, bij het toeristische plaatsje Lac-Mégantic. Er ontstond een echte vuurzee toen de wagons geladen met olie ontploften. 30 gebouwen werden verwoest. Momenteel zijn er 15 lichamen geborgen. Die zijn zo erg verbrand, dat er amper identificatie mogelijk is. De politie heeft de dodelijke balans, op basis van het hogere aantal vermisten, bijgesteld van 50 naar 60. De berging verloopt nog steeds erg moeilijk wegens de veiligheidsrisico's.

De politie van de Canadese stad Québec houdt er intussen rekening mee dat er bij de treinramp in Lac-Mégantic sprake is van "criminele nalatigheid". "De politie is op zoek naar mogelijke aanwijzingen die eventueel kunnen leiden tot een strafrechtelijke vervolging", zei een inspecteur dinsdag aan de pers.

De trein reed voor de Amerikaanse maatschappij The Montreal, Maine & Atlantic Railway. Blijkbaar ontstond er een brand in een locomotief op een helling wat verderop. De brandweer wist die brand te blussen, maar de trein begon daarna van de helling naar beneden te bollen, zonder treinbestuurder, om daarna dus te ontsporen en te crashen in Lac-Mégantic. Er wordt nu gezocht of er schuldigen zijn en wie dat dan precies is.

Edward Burkhardt, de bedrijfsleider van The Montreal, Maine & Atlantic Railway, geeft intussen toe dat een werknemer de remmen van de verongelukte trein slecht had afgesteld.