Ex-directeur kerncentrale Fukushima aan kanker overleden

De man die op het moment van de verwoestende aardbeving en tsunami in Japan aan het hoofd stond van de kerncentrale van Fukushima, is overleden. Dat heeft eigenaar TEPCO bekendgemaakt. Masao Yoshida werd 58 en stierf aan de gevolgen van slokdarmkanker. Het nieuws volgt op de waarschuwing van de Japanse nucleaire waakhond dat in de buurt van de kerncentrale radioactief water in zee lekt. Toch zou de dood van Yoshida niets met de kernramp te maken hebben.
Masao Yoshida (midden).

Het voormalige hoofd van de kerncentrale van Fukushima Masao Yoshida blies zijn laatste adem uit in een ziekenhuis in Tokio. Hij werd 58 en stierf aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Van opleiding was Yoshida nucleair ingenieur. Het was in die hoedanigheid dat hij de kerncentrale leidde toen de verwoestende aardbeving en tsunami in maart 2011 grote delen van Japan verwoestten.

Ook de kerncentrale liep toen grote schade op. Even leek het erop dat een kernramp van ongeziene omvang in de maak was. Toch bleef Yoshida samen met een klein team op post om de situatie weer onder controle te krijgen.

Met succes: tegen een bevel van eigenaar TEPCO in bleef Yoshida zeewater in de oververhitte kernreactoren pompen. Achteraf bleek dat de juiste beslissing en werd verder onheil daardoor voorkomen.

Toch kreeg Yoshida ook kritiek. Hij zou voor de ramp te weinig maatregelen hebben genomen opdat de kerncentrale een tsunami zou kunnen doorstaan.

Eind 2011 nam hij ontslag om gezondheidsredenen. TEPCO heeft altijd volgehouden dat die niets met de kernramp te maken hadden.

"Radioactief water lekt in zee"

Het nieuws van de dood van Yoshida volgt op de waarschuwing van de Japanse nucleaire waakhond eerder vandaag dat in de buurt van de kerncentrale radioactief water in zee lekt.

Sinds de kernramp duiken geregeld berichten op dat het zeewater dat werd gebruikt om de beschadigde reactoren af te koelen, weer in zee stroomt.

Sinds mei stelt TEPCO opnieuw verhoogde waarden van het alkalimetaal cesium in het grondwater in de buurt van de kerncentrale vast. De eigenaar ontkent evenwel dat het water de zee heeft bereikt.

De Japanse nucleaire waakhond heeft dezelfde data onderzocht en komt nu tot andere conclusies. Volgens de waakhond heeft het water wel degelijk een weg naar zee gevonden.