Griekse openbare omroep zendt opnieuw uit

Sinds vanavond om 20 uur heeft Griekenland opnieuw een openbare omroep. De vroegere ERT heet voortaan EDT (Helleniki Dimosia Tileorasi of Griekse Openbare Televisie) en ging van start met een oude Griekse film. Gedurende een tweetal maanden zal alleen een beperkt aanbod te zien zijn.
AP2013

Vanochtend verscheen op het testbeeld van de opgedoekte zender ERT het opschrift "Helleniki Dimosia Tileorasi - EDT" (Griekse Openbare Televisie), wat de nieuwe naam is van de Griekse openbare omroep. De uitzending gebeurde vanuit een studio van een privéfirma in Athene.

Vanavond is de zender EDT dan van start gegaan met een oude Griekse film. EDT zal gedurende een tweetal maanden een beperkt programma uitzenden met films, documentaires en muziekprogramma's. Ook zal er een banner met nieuwsberichten in beeld verschijnen.

Volgens de Griekse pers gaat het om een overgangsfase, tot de nieuwe en afgeslankte zender opnieuw op antenne is.

De regering in Athene had de zender ERT midden juni volledig uit de ether gehaald. De Griekse premier Samaras motiveerde zijn beslissing door te verwijzen naar de door de Europese Unie verplichte besparingsmaatregelen. De 2.700 personeelsleden houden sindsdien de omroepgebouwen bezet en zenden een protestprogramma uit via het internet. Ze noemen de nieuwe zender EDT een "piratenzender".