Koningsliedjes: België doet niet onder voor Nederland

De troonswisseling brengt een creatieve boost teweeg. Hoewel er geen officieel Koningslied komt zoals in Nederland, halen toch enkele Belgen hun muzikale talenten boven om de nieuwe koning te begroeten.

Zaterdag werd er al bericht over het Belgische Koningslied dat het Nederlandse radioprogramma "Cappuccino" bestelde bij Mathieu & Guillaume.

Maar niet alleen het duo, bekend van de rubriek "Het laatste woord" in het tv-programma "Iedereen beroemd", gebruikt muziek om de koning te begroeten, ook anderen volgen het voorbeeld van onze noorderburen.

Leuvense studenten

Enkele medewerkers van de Leuvense studentenraad LOKO schreven een tekst op het nummer "I just can't wait to be king" uit de Disney-klassieker "De leeuwenkoning". Het ludieke nummer werd in enkele uren geschreven. "Over drie weken gaat papa weg en bent u daar de ster. Laat u weer een baard staan, of gaat u met een snor gaan", vragen de studenten zich af. Uiteraard kon ook Mathilde niet onbesproken blijven. De zingende studenten hopen alvast op een traditionele kus op het balkon.

Het originele nummer is uiteraard sinds vorige week niet meer van toepassing op Filip. 

Goes & de Gasten

Goes & de Gasten maakten de dag na de aankondiging door koning Albert II een nummer in hun eigen stijl: countryfolk in het dialect. In dat nummer, genaamd "Nau es't aan au" ("Nu is het aan u"), schetst zanger Michel Goessens hoe de koning mogelijk aan zijn zoon vertelde dat hij zou aftreden en dat Filip binnenkort de nieuwe koning wordt. Het sappige dialect dat u hoort is het Sleins, de lokale taal van Sleidinge, deelgemeente van Evergem in de provincie Oost-Vlaanderen.

In de tekst neemt vader Albert zijn zoon op de knie en vertelt hem dat hij het voor bekeken houdt. Daarop geeft hij de nieuwe koning vaderlijke raad, in geval hij een overstroming moet bezoeken. "Neem het van mij an, keuning Filip, mee liesbotten an, es ’t woater nooit te diep."

De Romeo’s

Ook de Vlaamse band De Romeo’s, bestaande uit Chris Van Tongelen, Davy Gilles en Gunther Levi, doet een duit in het zakje. De winnaars van de Radio 2 Zomerhit 2012 hadden amper 24 uur na de aankondiging van de troonsafstand door koning Albert II al een koningslied.

"De koningen" is een nummer uit de musical "Romeo & Julia", waarin Davy Gillis eerder al dit lied zong, samen met Mark Thijsmans en Dieter Verhaegen. Het nummer is beschikbaar op iTunes.

Rik Boey (Q-Music)

Radiopresentator Rik Boey van Q-Music componeerde een liedje op de tekst die door luisteraars van de radiozender was opgesteld.

De tekst luidt als volgt: "O dierbaar België, het is zover. De oude lucht verdwijnt, er komt een nieuwe ster. Nieuwe munten in onze portemonnee. Geen bibberend beeld meer op tv. Trots loopt Mathilde aan zijn zij. En dat maakt alle Belgen blij. Filip, je bent de max, wij staan achter jou. Ons kleine Belgenland wordt wauw. Ja, wauw."

lees ook