Lokale artiesten scoren in Vlaanderen

In 2012 was 35,8 procent van de verkochte albums in Vlaanderen een productie van een lokale artiest. Dat heeft de Belgian Entertainment Association (BEA) Music bekendgemaakt. Opvallend is wel dat bijna alle populaire lokale artiesten Engelstalige muziek maken. Nederlandstalige albums doen het dan weer niet goed.

Dat de lokale muziekscene populair is, is geen nieuw fenomeen. Sinds 2000 is minstens 30 procent van het aantal verkochte albums in Vlaanderen afkomstig van een lokale artiest. In 2007 was dat zelfs meer dan 40 procent. In 2012 daalde het aantal lokale albums in de top 200 van bestverkochte albums, van 80 (in 2011) naar 68, of een aandeel van 35,8 procent.

De soundtrack van de film "The broken circle breakdown" was het bestverkochte lokale album in Vlaanderen, goed voor een tweede plaats. "Following sea" van dEUS staat op de zesde plaats, "2" van Netsky op acht en "With orchestra" van Hooverphonic op negen.

Het aandeel van Nederlandstalige albums zakte van 16,9 procent in 2011 naar 13,4 procent in 2012. "Engeltjes" van K3 is het bestverkochte Nederlandstalige album.

Vanaf 2005 is er ook een duidelijke dalende trend merkbaar bij de singles. Tussen 2000 en 2010 haalden lokale singles nog een aandeel van tussen 25 en 45 procent in de lijst van 200 bestverkochte liedjes. In 2012 daalde dat naar 11 procent. "I follow rivers" van Triggerfinger is de grootste hit van een lokale artiest of groep op plaats 3.

Nederlandstalige singles haalden in 2012 nog een marktaandeel van slechts 1 procent. Tussen 2000 en 2010 varieerde dat nog tussen 5 en 20 procent.

BEA pleit voor fonds voor de muzieksector

"Vlaanderen mag terecht fier zijn op zijn artiesten en muziekgroepen die zowel op nationaal als internationaal niveau scoren", zegt Olivier Maeterlinck, directeur van BEA Music over de goede verkoopcijfers. "Maar het is ook belangrijk dat de muzieksector voortdurend wordt gestimuleerd".

BEA Music pleit er daarom voor om een fonds voor de muzieksector op te richten. Andere entertainmentsectoren hebben al zo'n fonds.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege begrijpt de vraag van de BEA Music, maar is ervan overtuigd dat het nieuwe Kunstendecreet zal tegemoetkomen aan haar verzuchtingen. "Er komt een nieuw instrument waarmee we het ondernemerschap en de internationale promotie willen stimuleren en ondersteunen, en waarmee we ook sneller op opportuniteiten willen inspelen."

Het nieuwe Kunstendecreet wordt in het najaar behandeld in het Vlaams parlement en zal begin volgend jaar ingaan.