Luxemburgse premier Juncker neemt ontslag

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker stapt op en schrijft vervroegde verkiezingen uit. Eerder vandaag had de christendemocratische premier de steun van zijn sociaaldemocratische coalitiepartner verloren na een bezwarend rapport over de geheime dienst SERL. Juncker was 18 jaar lang premier.

De sociaaldemocraten hadden een motie van wantrouwen ingediend, maar Juncker heeft de stemming in het parlement niet afgewacht en stapt zelf op. De sociaaldemocraten vinden dat Juncker politiek verantwoordelijk is voor de wantoestanden bij de geheime dienst. Het rapport maakt melding van tal van onregelmatigheden en misbruiken in de periode 2004-2009 en stelt Juncker verantwoordelijk voor het jarenlange eigengereide optreden van de inlichtingendienst. 

Bij de bespreking van het rapport over de SERL in het parlement had Juncker toegegeven dat hij fouten had gemaakt, maar in eerste instantie had hij geweigerd zelf op te stappen.

"Morgen roep ik de regering samen om 10 uur, en daarna ga ik naar het Paleis en stel ik vervroegde verkiezingen voor aan de Groothertog"', zei Juncker vanavond na spoedberaad met zijn ministerraad. "Ik stel vast dat een meerderheid in de Kamer vervroegde verkiezingen wíl."

Jean-Claude Juncker is een oudgediende in de Luxemburgse politiek. Hij is al meer dan 30 jaar onafgebroken lid van de regering en was 18 jaar lang regeringsleider.

Ook in Europa speelde Juncker een niet onbelangrijke rol. In 2004 werd hij genoemd als mogelijke voorzitter van de Europese Commissie, maar uiteindelijk werd dat de huidige voorzitter José Manuel Durão Barroso. Van 2005 tot begin dit jaar was hij voorzitter van de eurogroep, de EU-landen die de euro als munteenheid gebruiken. Hij is daar opgevolgd dor de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.