Rodehond duikt op in Nederlandse "Bijbelgordel"

Op een basisschool in Midden-Nederland is bij elf kinderen rodehond vastgesteld. In dat gebied wonen veel bevindelijk gereformeerden. Zij laten hun kinderen vanwege hun geloof vaak niet vaccineren.

Op een basisschool in Midden-Nederland hebben elf kinderen rodehond gehad. Dit is de tweede kinderziekte in korte tijd in de Nederlandse regio. Rodehond is net als mazelen een "vlekjesziekte", maar voor kinderen is het vrij onschuldig. Voor vrouwen in het begin van hun zwangerschap is er wel een gevaar op geboorteafwijkingen.

Eind mei raakte bekend dat er een mazelenepidemie in het gebied heerst. De regio strekt zich uit van het westen van Overijssel tot Zeeland en staat bekend als de "Biblebelt" of "Bijbelgordel" omdat er relatief veel bevindelijk gereformeerden wonen. Zij laten hun kinderen vanwege hun geloof vaak niet vaccineren tegen kinderziekten. 

Het is niet de eerste keer dat de Bijbelgordel getroffen wordt door een uitbraak van rodehond. Dat gebeurde ook in 2004 en 2005. Toen raakten 32 zwangere vrouwen besmet. Twee van de kinderen overleden en veertien vertoonden geboorteafwijkingen.

"Waarschijnlijk zijn toen vrijwel alle ongevaccineerde mensen besmet geweest. We zien de ziekte nu alleen bij kinderen tot 8 jaar. Die zijn na 2005 geboren en zijn dus niet beschermd", zegt Roel Coutinho, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding.

In totaal bestaat de reformatorische gezindte uit zo'n 250.000 mensen, van wie 75 procent in de Biblebelt woont.