Speedy Pass Walibi heeft weinig succes

De "Speedy Pass" in Walibi, een speciaal pasje waarmee bezoekers niet moeten aanschuiven bij attracties, heeft amper succes. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Het pretpark legt er elke dag 500 klaar, maar daarvan raken er elke dag maar 40 à 50 verkocht.

De Speedy Pass werd begin juni ingevoerd. Wie 35 euro extra betaalt, krijgt een speciaal pasje waarmee hij of zij niet langer moet aanschuiven aan de verschillende attracties. Bij de bekendmaking van het plan ontstond er heel wat ophef over wat men het "rijke kinderen eerst"-principe noemde. De Speedy Pass zou de ongelijkheid extra benadrukken.

Nu, een maand later, blijkt dat het pasje amper succes heeft. Zelfs op een zomerse vakantiedag met risico op ellenlange rijen hangen er nauwelijks Speedy Passen om de nek. Het pretpark in Waver trok dinsdag zo'n 4.000 bezoekers, maar amper 34 van hen droegen het rode lint met het bijhorende "voorsteekticket". "Die pas verkoopt voor geen meter", klinkt het in de winkeltjes en aan de kassa.

Het pretpark legt elke dag 500 stuks klaar, goed voor zo'n 2 procent van de bezoekers. Maar dat percentage is nog niet gehaald, geeft PR-verantwoordelijke Caroline Crucifix toe. Dinsdag klokte het aantal af op 0,8 procent van de 4.300 dagtickets. En dat is geen toevallig dipje: maandag schoven er ook maar 41 over de toonbank, voor de weekends circuleren getallen van rond de 50. Veel bezoekers vinden het gewoon te duur om 35 euro extra neer te tellen bovenop de 33 euro van een volwassenticket.

Wie wél voor het extra "comfort" in de portemonnee wil graaien, moet er ook de scheve blikken en de beledigingen bij nemen. "Mensen die zich onrechtvaardig behandeld voelen, worden nu eenmaal kwaad", zegt professor Antoon Vandevelde (KU Leuven).

Wetenschappelijk onderzoek toonde 20 jaar geleden al aan dat bioscoopbezoekers boos neen zeggen als iemand hen een dollar aanbiedt om voor te mogen in de rij. "Zeker op een plek met veel kinderen, zoals een pretpark, willen we het gevoel hebben dat iedereen gelijk is en dezelfde inspanning moet doen in de rij", meent Vandevelde.