Tienduizenden Somalische vluchtelingen terug naar huis

Tienduizenden Somalische vluchtelingen die in Kenia verbleven zijn naar hun thuisland teruggekeerd. Volgens de Verenigde Naties is de toestand in Somalië intussen voldoende verbeterd om hun veiligheid te waarborgen. In Kenia verblijven zo'n half miljoen Somali's, de meesten daarvan leven in erbarmelijke omstandigheden in overbevolkte kampen. De Keniaanse overheid ziet ze liever komen dan gaan.

Uit cijfers van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR blijkt dat er dit jaar al zo'n 20.000 Somali's vrijwillig vanuit Kenia naar huis zijn teruggekeerd. Ook meer dan 16.000 anderen die binnen Somalië op de vlucht waren, zijn met de hulp van de VN huiswaarts kunnen keren.

De VN is blij met dit resultaat, zelfs al bestaat de kans dat de terugkeerders alsnog de wijk zouden kunnen nemen. Het hoofd van UNHCR Antonio Guterres noemt het "een moment van hoop voor Somalië". Hij stelde vandaag in Kenia een stappenplan voor de terugkeer van de vluchtelingen voor. Dat voorziet in steun voor de naar schatting 60.000 Somali's die spontaan naar hun land zouden willen terugkeren. Daarnaast komt er ook een pilootproject om zij die terug gaan te helpen bij het vinden van een veilige thuis.

Somalië probeert met internationale steun opnieuw recht te krabbelen, na 20 jaar van burgeroorlog en wetteloosheid. Het jarenlange geweld heeft 1,1 miljoen Somali's uit hun land verdreven. Zowat de helft daarvan leeft in erbarmelijke omstandigheden in kampen in het noorden van buurland Kenia.

Kenia is vragende partij voor een terugkeer van de vluchtelingen naar hun eigen land. Het vermoedt dat islamitische militanten gelinkt aan al Qaeda de kampen als uitvalsbasis gebruiken voor aanslagen. Kenia stuurde twee jaar geleden soldaten naar Somalië om de rebellen te verdrijven. De Keniaanse soldaten slaagden er, samen met andere Afrikaanse troepen in om de groepen van al Shabaab uit de grote stadscentra te verdrijven.

Eind vorig jaar ontstond ophef toen bleek dat de Keniaanse regering zo'n 100.000 Somalische vluchteling vanuit de steden naar de vluchtelingenkampen wou repatriëren. Het Keniaanse hooggerechtshof verzette zich uiteindelijk tegen die beslissing.