Vlaams Belang laat ballonnetje op voor koning Filip

In de Kamer is de plenaire zitting deze middag met 45 minuten vertraging begonnen. De aanleiding voor de vertraging was een stunt van de jongerenafdeling van Vlaams Belang. Die liet een ballon op met een niet mis te verstane boodschap aan het adres van de nieuwe koning.

Vlaams Belang en Filip, dat is water en vuur en al langer dan vandaag. In een interview met Story ging de prins ooit zijn boekje te buiten door stelling in te nemen tegen de extreem-rechtse partij. "Sommige mensen en partijen, zoals Vlaams Belang, zijn tegen België en willen ons land kapotmaken. Ik kan u verzekeren dat ze dan met mij te maken krijgen", zei de prins toen.

Die uitspraak uit 2004 kreeg hij vandaag terugbetaald. Vlaams Belang Jongeren lieten in de Kamer een ballon op met de tekst "België barst". Geen nieuwe slogan, wel zeer symbolisch. De ballon zweefde namelijk net boven de plek waar Filip op 21 juli voor de Verenigde Kamers de eed zal afleggen.

"Noem het maar een zwaard van Damocles", zegt Vlaams Belang-fractieleider Bert Schoofs. "De actie is een waarschuwing aan het adres van prins Filip. Hij is nog lang niet van ons af."

Kamervoorzitter André Flahaut (PS) liet de plenaire zaal meteen hermetisch vergrendelen door de militaire politie. En een bode werd het dak op gestuurd met een stok en een naald om de ballon te doorprikken.

lees ook