Wordt Great Barrier Reef bedreigd erfgoed?

Het Great Barrier Reef in Australië verkeert in slechte staat. Dat blijkt uit een reeks van rapporten die vrijgegeven zijn door de Australische overheid. Unesco dreigt ermee om het koraalrif volgend jaar op de lijst van bedreigd werelderfgoed te zetten.

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Het ligt in de Koraalzee bij de kust van Queensland in Noordoost-Australië. Uit onderzoek blijkt dat de afgelopen 27 jaar het koraal dat het rif bedekt, gehalveerd is. Dat zou te wijten zijn aan extreme weersomstandigheden, zoals de tropische cycloon Yasi (foto) en de zware regenval.

Tussen 2010 en 2011 is de waterkwaliteit in het gebied gezakt van "gemiddeld" naar "zwak". Het grootste deel van de landbouwers die in de regio werken, heeft zijn doelstellingen om de waterkwaliteit te verbeteren, niet kunnen waarmaken. Die doelstellingen houden in dat ze pesticiden en lozingen van sedimenten, zoals grind, zand en klei moeten beperken.

De Australische overheid maakte bekend dat ze de komende vijf jaar ongeveer 300 miljoen euro gaat vrijmaken om het Great Barrier Reef te beschermen. Met dat geld zullen nieuwe initiatieven opgestart worden om te voorkomen dat de landbouwactiviteiten in de buurt een vernietigende impact hebben op het koraalrif. De minister van Milieu van Queensland, Adrew Powell, had lof voor de landbouwers die wel al inspanningen doen om hun werking te verbeteren.

Greenpeace uitte kritiek op het plan van de de overheid. Dat zou te weinig doen om de export van kolen en de mijnen in de regio aan banden te leggen.

Unesco dreigt ermee om het koraalrif volgend jaar op de lijst van bedreigd werelderfgoed te zetten. Als dat gebeurt, kan Unesco voorkomen dat de havens van Queensland zich verder ontwikkelen.

AP2011