"Eigenlijk vindt de N-VA dit een goede staatshervorming"

"Eigenlijk vindt de N-VA dit wel een heel goede staatshervorming. Maar ze hebben nu eenmaal het oppositiepad gekozen." Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) gezegd in de 11 juli-uitzending van "Villa politica". Ook Eric Van Rompuy (CD&V) haalde fors uit naar de N-VA.

De N-VA kraakt het akkoord over de zesde staatshervorming af, maar zal het wel mee uitvoeren als lid van de Vlaamse coalitie. Volgens minister Smet zeggen de partijkopstukken gewoon iets anders dan wat ze echt denken.

"Eigenlijk vinden ze dat wel een heel goede staatshervorming. Ze zeggen iets anders, maar wat ze zeggen, denken en doen, is niet altijd hetzelfde. Ik denk dat ze diep overtuigd zijn dat het een grote stap voorwaarts is. Maar ze zitten federaal in de oppositie en ze hebben een oppositiepad gekozen, waarbij ze zeggen dat alles wat de federale regering doet slecht is", zegt Smet.

"Maar de ministers in de Vlaamse regering voeren het akkoord mee uit en dat is wat telt uiteindelijk, de daden en niet de woorden", aldus de minister. N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde even later al op de uitspraken. "Ik raad Pascal Smet aan om in eigen hart te kijken. In mijn hart hoeft hij niet te kijken, want ik denk dat dat voor hem niet transparant is."

"De Wever liegt de publieke opinie voor"

Ook Vlaams Parlementslid Eric Van Rompuy haalde fors uit naar de N-VA op de Vlaamse feestdag. "Bart De Wever zit helemaal in "laten we onze broek zakken-flamingantisme", puberaal en negatief."

"Hij weet absoluut niet wat de inhoud is van de zesde staatshervorming. Hij zegt dat het Vlaanderen 2 miljard euro kost. Ik zie vandaag grote titels in verschillende kranten dat het Vlaanderen 175 miljoen euro zal opbrengen. Hij kent zijn dossiers niet. De Wever liegt de publieke opinie voor", aldus Van Rompuy.

"In Dilbeek is er een N-VA'er geweest die zijn broek heeft laten afzakken. Wel De Wever doet zijn broek ook af", verwijst de CD&V'er naar het recente incident waarbij een N-VA-schepen zijn broek afstak bij de huldiging van een Franstalige vereniging. "Dat negativisme van de N-VA, ze bestaan 10 jaar en ze hebben nog geen gram bijgedragen tot meer Vlaamse autonomie."