"Gewesten moeten woonbonus behouden"

Federaal minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) pleit ervoor dat de gewesten de woonbonus behouden. De woonbonus, de fiscale aftrekbaarheid van de hypothecaire lening, komt door de nieuwe staatshervorming nu terecht bij de gewesten, maar die zijn niet zeker dat ze de aftrekbaarheid in de huidige vorm kunnen behouden.

Wie een huis heeft gekocht en daarvoor geld heeft geleend bij de bank, heeft het ongetwijfeld gemerkt op zijn belastingbrief: de fiscale aftrek voor zo'n hypothecair krediet scheelt vaak een slok op een borrel. De Croo pleit ervoor om het voordeel te behouden, ook omdat het verwerven van een eigen huis een vorm van zekerheid is voor op oudere leeftijd.

"Men zegt vaak dat de Belgen een baksteen in de maag hebben. Dat is juist, en dat is ook goed. Een gepensioneerde die eigenaar is van zijn huis, heeft 50 procent minder risico om in de armoede terecht te komen dan iemand die geen eigenaar is", merkt De Croo op.

"Met de fiscale maatregelen die we nemen, moeten we ervoor zorgen dat we jonge mensen helpen om een eigen huis te verwerven. Die bevoegdheden gaan nu naar Vlaanderen, Brussel en Wallonië. We moeten de mogelijkheid behouden om een eigen huis te verwerven en betaalbaar te maken voor alle gezinnen die met twee aan de slag gaan."