"Nood aan actualisering taxshelter-maatregel"

De Belgische film- en televisieproducenten hebben een plan voorgesteld voor de actualisering van de taxshelter-maatregel. De sector vraagt dat de maatregel vereenvoudigd wordt.

De Belgische film- en televisieproducenten, verenigd in VFPB (Vlaamse Film Producenten Bond) en UPFF (l'Union de Producteurs de Films Francophones) hebben een voorstel uitgewerkt voor de vereenvoudiging van de taxshelter-maatregel.

"De maatregel van 2003 van minister van Financiën Didier Reynders (MR) heeft de afgelopen tien jaar een enorme dynamiek in de audiovisuele sector teweeggebracht. Deze dynamiek dreigt nu volledig stil te vallen door ontsporingen in het systeem", klinkt het.

"De filosofie van de oorspronkelijke wet was het samenbrengen van investeerders en productiehuizen voor een specifieke productie. Het gebruik van de maatregel is intussen grondig veranderd."

Volgens VFPB en UPFF bestaat de oplossing uit een verregaande vereenvoudiging van de zeer dure en niet transparante afgeleide financiële producten, het voorzien van een attractief vast nettorendement van ruim 5 procent, het terugdringen van het risico voor investeerders en een efficiëntere werking van de distributie. Verder pleiten ze voor een meer rechtszekere werking voor alle partijen. Ze willen ook dat er met vergunningen wordt gewerkt.