Belgische milieuactiviste beklimt The Shard in Londen

Zes vrouwelijke milieuactivisten van Greenpeace, onder wie een Belgische, beklimmen vandaag de glazen wolkenkrabber The Shard in Londen. Ze willen met hun actie het boren door Shell naar gas en olie in het Noordpoolgebied aanklagen. The Shard is met 309,6 meter het hoogste gebouw in de Europese Unie.

Volgens Greenpeace hebben de activisten, 6 vrouwen, eerst de veiligheidsagenten verschalkt. Om 5 uur vanmorgen zijn ze begonnen aan de beklimming van het hoogste gebouw van West-Europa. Als ze de top bereiken, gaan ze proberen een groot kunstwerk op te hangen dat moet getuigen van de "schoonheid van het Noordpoolgebied".

De activisten hebben The Shard uitgekozen omdat die uittorent boven het hoofdkwartier van de oliereus Shell, ook gelegen op de westelijke oever van de Thames. Volgens Greenpeace neemt Shell het voortouw in de "rush" op de Noordpool en investeert het miljarden in boorprojecten in Alaska en Rusland. Ondanks protest wil Shell van geen wijken weten.

Een van de zes is de 33-jarige Sabine Huyghe, administratief bediende aan een Vlaamse universiteit. "Miljoenen mensen hebben Shell al opgeroepen zich uit de Noordpool terug te trekken, maar zonder succes. Daarom ben ik hier in Londen om te protesteren. Dit wordt het zwaarste en meest zenuwslopende dat ik ooit gedaan heb, en misschien mislukt het. Maar we zullen in ieder geval tot het uiterste gaan", zegt ze in een mededeling van Greenpeace.

De andere actievoersters komen uit Groot-Brittannië, Canada, Zweden, Polen en Nederland. Greenpeace noemt het "hoogst onzeker" dat ze de top zullen bereiken en het kunstwerk kunnen bevestigen. Als het lukt zal de actie ongeveer de hele dag in beslag nemen. De beklimming van The Shard is live te volgen op de website van Greenpeace.