Gedaan met gaspedaal induwen voorbij de flitscamera

De federale politie wil komaf maken met het feit dat automobilisten, zodra ze een flitspaal zijn gepasseerd, opnieuw het gaspedaal induwen. Elke week wordt één grote verkeersas grondig gecontroleerd, met behulp van zowel vaste als mobiele radars. Op één as zullen bestuurders dus verschillende keren gecontroleerd kunnen worden.

Vandaag controleert de federale wegpolitie de snelheid op de E411 tussen Brussel en Luxemburg. In de provincies Vlaams- en Waals-Brabant, Namen en Luxemburg kunnen bestuurders die te snel rijden tegen de lamp lopen.

De federale politie laat weten dat ze tot 6 keer gecontroleerd kunnen worden. Wie tegen de lamp loopt, kan bovendien worden onderschept door politiemannen op een motor om meteen de boete te betalen. Die onmiddellijke betaling kan wel geweigerd worden. Dan krijgt de onderschepte bestuurder later meestal een minnelijke schikking of een dagvaarding in de bus.

De trajectcontroles op grote snelwegen worden minstens één keer per week gehouden. De actie past in een nieuwe aanpak om de automobilisten tot "een permanente gedragswijziging" te brengen, en hen ertoe aan te zetten een constante snelheid aan te houden.

De zogenoemde trajectcontroles, die worden uitgevoerd met zowel mobiele als vaste radars, moeten het aantal verkeersdoden terugdringen. Snelheid is en blijft immers een van de voornaamste oorzaken van ernstige en dodelijke ongevallen.

803 bestuurders betrapt op de E411

In de late namiddag gaf de politie de resultaten vrij van de flitscontroles. Vandaag zijn 803 bestuurders betrapt op overdreven snelheid op de E411. 79 automobilisten zijn door een motorrijder van de federale wegpolitie onderschept. Er is één rijbewijs ingetrokken. In de provincie Namen werd een motorrijder geflitst die 216 km/u reed.