Juncker wil aanblijven tot oktober

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker heeft voorgesteld om tot de herfst aan de macht te blijven. Juncker heeft gisteren zijn ontslag aangekondigd, nadat wantoestanden binnen de Luxemburgse geheime dienst aan het licht waren gekomen.

Gisteren hebben de sociaaldemocraten de stekker uit de Luxemburgse regering getrokken door een motie van wantrouwen in te dienen. Nog voor de stemming hield Juncker de eer aan zichzelf en is hij opgestapt. De coalitiepartner had het vertrouwen in de premier verloren, na een rapport van een parlementaire onderzoekscommissie naar de werking van de Luxemburgse geheime dienst.

Het rapport maakt melding van tal van onregelmatigheden en misbruiken in de periode 2004-2009 en stelt Juncker verantwoordelijk voor het jarenlange eigengereide optreden van de inlichtingendienst. De commissie kwam tot de vaststelling dat er 13.000 geheime bestanden bestonden over personen en organisaties en dat er geregeld gesprekken van zakenmannen werden afgeluisterd.

Juncker is de langst regerende premier van Europa. Sinds 1995 was hij onafgebroken aan de macht in het Groothertogdom. Bij vervroegde verkiezingen is hij van plan om opnieuw aan te treden. "Ik kijk er alvast naar uit, maar het is mijn partij die daarover een beslissing moet nemen", zei hij daarover. De verkiezingen vinden wellicht plaats op 20 oktober.