Nederland in de ban van de grote boze, dode wolf

Vorige week is in het noorden van een Nederland een dode wolf teruggevonden. Nederlandse dierenbeschermers waren in hun nopjes. Een dode wolf betekent immers dat het dier voor het eerst sinds 1869 opnieuw in het land voorkomt. Nu blijkt het om een flauwe grap te gaan. Of toch niet?
Het aangereden dier wordt grondig onderzocht.

Voor het eerst in anderhalve eeuw is weer een wolf aangetroffen in Nederland, schreven verschillende Nederlandse kranten vorige week. In het plaatsje Luttelgeest in de noordelijke provincie Flevoland werd toen een dode wolf gevonden langs de weg. Amper zes dagen later zijn onze noorderburen weer een illusie armer, het dode dier was daar voor de grap neergelegd.

Volgens de NOS werken in de omgeving van Luttelgeest veel gastarbeiders in de landbouw. Faunabeheer Flevoland denkt daarom dat een van hen in Duitsland een wolf heeft aangereden en het dier om te lachen heeft meegebracht naar Nederland. "Een paar jaar geleden werd al eens een dode zeehond aangetroffen in de buurt en dat bleek ook een grap te zijn."

De argumenten van Faunabeheer lijken dan ook steek te houden. Normaal gesproken komen wolven als schuwe dieren niet zo dicht bij mensen en leven ze niet alleen maar in roedels. Daarnaast had het dier een bever in de maag, terwijl er in de buurt van Luttelgeest geen bevers voorkomen.

Stichting Wolven in Nederland betwijfelt de argumenten van Faunabeheer Flevoland. Volgens hen leven wolven wel degelijk soms alleen en komen ze ook in dichtbevolkte gebieden voedsel zoeken. Daarnaast leven volgens de organisatie wel degelijk bevers "dicht in de buurt", want "in zuidelijk Flevoland, daar leven wel bevers. Dat is voor een wolf echt niet ver."

lees ook