Noren willen surfen op de Noordpool

Noorwegen overweegt ernstig om te investeren in communicatiesatellieten die internet met hoge snelheid mogelijk maken op de Noordpool. Door de klimaatsverandering rukt de mens steeds meer op naar het noorden en waar mensen zijn, is internet nodig.

Jaar na jaar worden er in de zomer records gebroken op de Noordpool. Steeds meer oceaanijs smelt in de zomer en binnen naar schatting drie tot vijf jaar wordt de Noordelijke IJszee in de zomer een koude pap van zoet- en zoutwater. Hierdoor worden nieuwe scheepvaartroutes mogelijk en worden tot nog toe onbereikbare gas- en oliereserves bereikbaar.

Geostationaire satellieten die gebruikt worden voor internetverkeer bevinden zich rond de evenaar. Door de ronde vorm van onze planeet,hebben die slechts bereik tot zo'n 75 graden noorderbreedte. Dat is onvoldoende voor grote stukken noordpoolgebied, daar is het signaal te zwak.

De Noren willen daarom een publiek-private samenwerking opzetten om tegen begin 2020 een nieuw satellietsysteem te lanceren dat internet met hoge snelheid kan aanbieden in het noordpoolgebied. Momenteel wordt de praktische haalbaarheid van het plan bestudeerd. Verwacht wordt dat het ergens tussen de 250 en de 500 miljoen euro zal kosten. Naast Noorwegen denken onder meer ook de Canadezen aan zo'n systeem.