Obama eert George Lucas voor zijn carrière

De Amerikaanse president Barack Obama heeft filmmaker George Lucas gelauwerd met de National Medal of Arts. Lucas werd tijdens een ceremonie in het Witte Huis geprezen voor zijn aandeel in de innovatie van de Amerikaanse filmindustrie. In totaal werden 23 artiesten geëerd in het Witte Huis.

George Lucas is de maker en geestelijke vader van de Star Wars-films en bedacht voor regisseur Steven Spielberg het personage Indiana Jones. Vorig jaar verkocht hij zijn productiehuis voor meer dan 3 miljard euro aan Disney.

Obama eerder Lucas voor de manier waarop hij "films veranderde". "Ik herinner me wanneer de eerste "Star wars" in première ging. Ik was een tiener toen de film uitkwam in 1977. Een hele generatie denkt dat special effects er altijd al hebben uitgezien zoals vandaag, maar in die tijd kon je soms de draden waarmee kleine schaalmodellen van ruimteschepen werden vastgemaakt", zei Obama over de innovatieve invloed van George Lucas;

Er werden in totaal 23 mensen uit de culturele wereld gelauwerd in het Witte Huis. Er waren ook medailles voor sopraan Renee Fleming, jazzmuzikant Allen Toussaint en filmscenarist Tony Kushner. Kushner schreef onder meer het scenario van "Lincoln".