Ribbelstroken moeten snelheid fietsers afremmen

Op het jaagpad langs de Schelde, tussen Gent en Oudenaarde, heeft Waterwegen en Zeekanaal op verschillende plaatsen ribbelstroken aangelegd om fietsers aan de maximumsnelheid van 30 km/u te houden. De maatregel is vooral bedoeld om wielertoeristen in toom te houden.

Het jaagpad is populair bij fietsers, omdat ze er kunnen fietsen zonder last te hebben van autoverkeer. Bovendien gaat het om een mooie route langs de Schelde, met veel natuurschoon.

Het probleem was evenwel dat grote groepen wielertoeristen er soms met hoge snelheid passeerden, wat het er niet veiliger op maakte. Voor het jaagpad geldt officieel een maximumsnelheid van 30 km/u. Om die beter afdwingbaar te maken, heeft Waterwegen en Zeekanaal over een afstand van 23 km ribbelstroken aangelegd. In totaal zijn zo'n 20 "verkeersremmers" aangebracht.

"Volgens het scheepvaartreglement is de maximumsnelheid 30 km/u. We merken dat als gebruikers er te snel rijden, dit veiligheidsproblemen oplevert voor andere gebruikers", zegt Agnes Peil van Waterwegen en Zeekanaal. "Wij merken inderdaad dat er te snel gereden wordt. Misschien is zo'n jaagpad visueel aantrekkelijker om sneller te gaan rijden. Op wegen wordt dan een rotonde of verkeersdrempel aangelegd, wij hebben nu ook iets aangelegd zodat de snelheid normaal wordt."

De ribbelstroken tussen Gent en Oudenaarde maken deel uit van een proefproject. Mogelijk komen er ook langs de Dender en langs het kanaal Gent-Oostende.

Wielrenner Iljo Keisse, zelf Oost-Vlaming, is niet echt opgezet met het initiatief van Waterwegen en Zeekanaal, zo bleek op Twitter:

De Vlaamse wielertoerist Frederick Morel testte de ribbelstroken al eens uit en zette onderstaand filmpje online. "Zo voelt het ongeveer als je erover rijdt."

Meest gelezen